Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn mandag 15.01.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold i fjellet på grunn av uvær med svært kraftig vind som vil føre til ustabile fokksnøflak i leområder. Turer i høyfjellet anbefales ikke.

Skredfarevurdering

Mye nedbør og kraftig vind vil legge opp nye flak av ustabil snø. Med vind fra S er nordvendte leområder spesielt utsatt, men vær obs på lokale forskjeller i vindretning og at fokksnø kan lastes sideveis inn i andre leområder. I ekstra skjermede formasjoner og i skogen kan nysnøen legge seg på lag av overflaterim. i høyfjellet kan den nye snøen også legge seg på glatt og hard snøoverflate fra tidligere i uken.

Med såpass mye nedbør og vind vil sikten reduseres drastisk og det vil være vanskelig å navigere i terrenget. Vær ekstra obs på hvor du beveger deg i forhold til skredterrenget rundt deg. Pålagring av snø på veldefinerte skavler vil også øke risikoen for skavlbrudd i nordvendte leområder.

Svake lag i snødekket er under utvikling, men er foreløpig ikke noe problem. Om du slumper til å høre drønn eller andre alarmtegn kan det være at utviklingen av svake lag har gått fortere enn antatt. Området rundt skoggrensen er mest utsatt her.

Snøskredfaren vurderes til 3 – betydelig.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 14. januar 2018

Snøoverflaten over skoggrensen er generelt preget av vind, og vind fra ulike retninger har lagt opp fokksnøflak av ulik mektighet. I skogen finnes det mange steder fremdeles løssnø som blir gradvis mer vindpakket desto lenger opp i fjellet man kommer. Snødekket fremstår som generelt stabilt og fokksnøen har generelt gode bindinger og binder seg godt til det gamle snødekket. I skoggrensen og i skogen er det fuktighet i snødekket. Her finnes skarelag i snødekket som fuktigheten avsettes rundt.

Enkelte steder, som på rygger der snødekket er tynt, er det observert velutviklede kantkorn, men er det er foreløpig et begrenset problem. I skogen er det observert lag av begynnende kantkorn rundt skarelag. De er ikke noe problem per nå, men kan bli det etter hvert som de får utvikle seg.

I løpet av uken, og senest på fredag, er det observert fire glideskred i Jostedalen. Solen har begynt å påvirke sydvendte sider, og i bratt, sydvendt terreng ruller det små snøballer.

Noen steder ble det fredag observert overflaterim, andre steder ble det fredag ikke observert rim. Natt til lørdag var det kaldt og klart og det er observert overflaterim enda flere steder.

Fjellvær

Søndag 14. januar 2018

Oppholdsvær. Stiv kuling fra sør, endring til sterk kuling fra sør om kvelden. -14 °C til -5 °C på 1400 moh. Klarvær. Kan være et høyt tynt skydekke fra om ettermiddagen.

Mandag 15. januar 2018

16 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Storm fra sør. -11 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet. Snøgrensen øker litt om ettermiddagen, til 200 moh i vestlige områder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS